Кошмарна статистика: Залетите с киселина жени са над 30 през последните 25 години

Заливане с киселина е едно от най-редките престъпления у нас, но в същото време жертвите не са толкова малко. Статистиката сочи че от случая с Анна Заркова, който е през 1999 г., до 2018 г. още малко над 30 жени претърпяват ужаса от разяждащата течност. В същото време осъдителни присъди са едва няколко.
 

В България сред най-известните жертви на атаки с киселина е журналистката Анна Заркова. Въпреки преживяното тя не се отказва от трудната си работа на криминален журналист и анализатор.
 
Анна Заркова преди  
 
Друга мишена стана бившата шефка на Дирекцията за строителен контрол Светлана Гебрева (година след нападението умира от рак). Сериозно пострада и бизнесдамата Мария Бонева. Извършителите на покушенията срещу тях са неразкрити и до ден днешен.
 
Светлана Гебрева  
 
Последният случай на такава ужасяваща агресия е този с пловдивската врачка Тони, която бе залята с киселина в дома й в града под тепетата. Тъй като Тони е трудноподвижна и специалист се грижи за нея, входната й врата често стои отворена. Това й изиграва лоша шега и така двама нападатели проникват в апартамента й и я заливат с корозионната течност по лицето и по единия й крак. Тони претърпя операция и я очакват още няколко. Състоянието й е доста тежко.
На 26 март 2018 г. е залята с киселина сладкарката Ажда Ибрахимова. 36-годишна жена е обезобразена на бул. ”Стамболийски” близо до кръстовището с ”Константин Величков”. Ажда бе настанена в болницата с 24% изгаряния по главата, шията и ръцете.
 
Ажда Ибрахимова  
Нападението над жената става, след като Ажда заключва ресторанта, където работи. Тръгва към колата си и именно там я причаква нападателят и я залива. Омита се на момента и до ден днешен не е разкрит.
През 2015 г. красивата 23-годишна Даря Юриева от Варна падна жертва на болезнена ревност далеч от родината си в Индия, където 28-годишният Сидхарт Сривастава безскрупулно обезобрази момичето с киселина. Бруталното престъпление е извършено в град Варанаси в северния индийски щат Утар Прадеш. След като пристига във Варанаси, девойката бързо се ориентира и си намира жилище под наем. Именно там я вижда за пръв път Сривастава, който е роднина на хазяина на Дарина и често се отбива в апартамента. В момента е в затвора. Бруталният индиец е арестуван веднага след нападението, а разследващите смятат. че престъплението е извършено поради сексуални подбуди.
През годините има много опити за заливане с киселина, но те са осуетени. Повечето, за съжаление, успешни опити са от 1999 г. до 2009 г.
През 2009 г. две студентки са залети по поръчка. На 25 ноември срещу обещани 10 бона Кирил Гущеров залива с киселина двете момичета от Гоце Делчев по поръчка на Венцислав Добрев. Преди ужасяващата трагедия 26-годишната Христина Колджиева и 24-годишната й съквартирантка Мария Коемджиева се прибират от дискотека. Момичетата са застигнати от непознат пред квартирата им на улица ”Н. Петрини” в Благоевград и залети с корозионната течност. Извършителите се разминаха с леки присъди.
Същата година на 26 юни в Бургас е залята 30-годишната активистка на партия ”Другата България” Габриела Георгиева. Според полицията покушението срещу Габриела не е свързано с дейността й в партията, а с криминално-интимна връзка. Разследващите смятат, че причината е връзката й с Петър Чонтов – стар познайник на полицията. Делото зацикли и не се стигна до присъди.
Година по-рано, на 10 ноември, шефката на фирма ”Богдан мебел” Петя Минкова-Стаевска е залята с изгарящата течност пред офиса си в София. 11 дни след атаката за поръчителство на бруталното нападение бе обвинен месарският бос Димитър Пачеджиев. Впоследствие Пачеджиев е оправдан. Обезобразяване със засягане на речта, повреди на нервни окончания на лицевия нерв. Нанесени големи щети върху външния вид на жената с белези по лицето, шията и тялото, които са необратими въпреки направените вече пластични операции.
Един от най-жестоките и коментирани случаи на заливане с киселина се случи през 2002 година, когато заляха рекламния агент от ”Мегаталант” Мария Станева (сега Бонева) на няколко крачки от дома й в столичния квартал ”Банишора”. Извършителят така и не е открит.
 
Мария Станева  
Година по-рано жертва на киселина става заместник-директорката на дирекция ”Национален строителен контрол” (ДНСК). На 17 декември 2001 година Гебрева и шофьорът й слизат от колата и тръгват към дирекцията. На няколко метра от входа те са пресрещнати от непознат мъж, който с рязко движение на ръката плисва киселина в лицето на Гебрева и хукнал да бяга. Шофьорът тръгва да го гони с пистолет в ръка, но не смее да стреля заради хората по тротоара. Малко по-късно човекът се спъва и пада, а това осигурява на бандита необходимата преднина и той изчезва. Гебрева след година почина от рак. А обвиненият таксиметров шофьор бе окончателно оправдан през 2005 г.
 Случаят с майката на правосъдния министър
На 11 май 1998 г. сутринта Заркова е залята със сярна киселина край спирка в ”Младост 1”. Дни по-късно за покушението бе задържан таксиметровият шофьор Петьо Петков. Свидетел по делото е инвалидът Емил Мариев. Впоследствие шофьорът бе освободен, а Мариев арестуван. Той прави самопризнания в отсъствието на адвокат, от който впоследствие се отказва. На започналия процес става ясно, че следователи и полицаи обещавали на инвалида спортни екипи и други придобивки, ако се признае за виновен. Прокуратурата така и не успява да докаже, че Мариев е извършител.

Споделяне в социалните мрежи
HotArena

HotArena

Интернет таблоид за клюки, скандали и светски новини. Отразяване на жълти новини, интриги, светски партита и събития.

Facebook коментари

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-четени

Най-коментирани

Приятели

Последвайте ни и във Facebook

Не изпускайте най-новите горещи новини и скандали от света на хайлайфа във фийда си