Най-опасните зимни болести

Минусовите температури, типични за студените месеци, често ни правят някои не дотам приятни “подаръци”. Най-трудно човешкият организъм понася комбинацията между студеното време и силния вятър. Затова ви предлагаме повече информация за някои типично зимни заболявания и как да се предпазите от тях.

 

Внимавайте с променливото време. Не се доверявайте на слънцето в тези дни, защото лекарите алармират, че точно сега се развиват най-опасните болести и вируси. А ето и как да вземете мерки навреме.

 

Снежна болест

 

 

Тя възниква веднага след излизането на улицата в студен, но слънчев ден и започва с резки болки в очите, които се зачервяват, а клепачите отичат. Ярката светлина уврежда ретината и може да влоши по-трайно зрението. Специалистите препоръчват в мразовито слънчево време да се носят задължително слънчеви очила. Клепачите могат да се намазват със специални кремове против оток, които ще ви предпише дерматологът, а всички видове капки за очи с успокояващ ефект ще премахнат зачервяването на очите.

 

Мигрена

 

 

При пребиваване на силен студ челюстта измръзва и се създава усещането, че главата ви “ще се пръсне”. Ако не се отнесете сериозно към този вид главоболие, може да развиете невралгия на тройния нерв, която вече не може да бъде премахната само със затопляне, а ще се наложи 2-3 седмично лечение под лекарски контрол, приемане на противовъзпалителни медикаменти и затопляне на болното място с вълнен шал.

Препоръчително е през зимата да се носи шапка и да не се злоупотребява със сладолед, с други студени десерти или напитки, както и с пушенето.

 

Алергия

 

 

Зачервяват се ръцете и носът, а понякога се появява и ситен обрив. Интересно е, че това може да се наблюдава и при положителни температури между 5 и 10 градуса.

Такова състояние може да провокира запушване на носа, подпухване на лицето и шията, пристъп на бронхиална астма, силно главоболие. При първите признаци на алергия трябва да се приеме някакъв противоалергичен препарат, който ще намали симптомите.

За да се убедите, че това наистина е алергия в резултат на студа, трябва да си направите тест. Потвърждението можете да получите и в домашни условия – поставете под мишницата си кубче лед. Ако след 2-4 минути под леда се появи червено сърбящо петно, това е знак за наличието на алергия. За профилактика на заболяването трябва максимално да се ограничи контактът на кожата със студения въздух. Носете топъл шал и дебели ръкавици, а преди излизането си на улицата нанасяйте върху лицето и ръцете тънък слой защитен крем, който частично ще защити кожата от въздействието на студа.

 

Преохлаждане

 

 

Неочаквано на улицата ви побиват тръпки, а завръщайки се у дома не можете да се стоплите по никакъв начин. Продължителното (повече от 15-20 минути) преохлаждане може да увреди сериозно имунитета, да способства за изострянето на стари заболявания и за появата на нови.  За да се предпазите от измръзване, трябва да се храните правилно и пълноценно. Студеното време изисква особен режим на хранене и състав на храната. През мразовитите дни храна трябва да доставя на организма достатъчно енергия за жизнена дейност и самостоятелно затопляне, а за тази цел е най-подходяща храната, богата на мазнини и белтъчини, която се преработва дълго време и продължително дава на тялото достатъчно количество енергия за затопляне. Леката въглехидратна храна е подходяща за обяд.

Споделяне в социалните мрежи
HotArena

HotArena

Интернет таблоид за клюки, скандали и светски новини. Отразяване на жълти новини, интриги, светски партита и събития.

Facebook коментари

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-четени

Най-коментирани

Приятели

Последвайте ни и във Facebook

Не изпускайте най-новите горещи новини и скандали от света на хайлайфа във фийда си