Ще унищожи ли Радо Стойчев волейбола?

 

Ако се интересувате от волейбол, а и да не се интересувате, пак ще сте чули за грандиозния скандал, който избухна между Българската федерация по Волейбол и бившия треньор на националния отбор – Радостин Стойчев.

 

 

Няколко седмици по-късно, резултатът от този конфликт е:

–          Отборът е отслабен точно преди Олимпиадата;

–          Отборът е без най-силния си играч Матей Казийски;

–          Оттеглиха се основният спонсор и още шест други;

–          Феновете са настроени да се борят срещу федерацията, а не да подкрепят отбора на Олимпиадата;

–          Организират се простест и бойкоти в подкрепа на Радостин Стойчев;

 

 

Когато Радо Стойчев подаде оставка, помъкна със себе си и най-добрия ни играч – Матей Казийски, просто защото е негов агент. По-късно Стойчев си позволи да говори от името на Казийски и каза, че той нямало да се върне, докато не бъдат направи сериозни промени в УС на БФВ. Вчера пък, в интервю Казийски каза: „Ние с Радостин Стойчев също искаме да се завърнем…“, което говори достатъчно красноречиво за силната емоционална връзка между двамата, вероятно укрепена от това, че работят заедно и в италианския клуб „Тренто“. 

 

 

Изискването на Казийски беше частично изпълнено след като стана ясно, че Данчо Лазаров обмисля, и най-вероятно ще се оттегли есента от поста си на Президент на Управителния съвет на федерацията.

 

 

Всъщност Казийски имаше и още едно изискване – новият треньор да не бъде Мартин Стоев. Тъй като и останалата част от отбора беше негативно настроена към Стоев, а Плачи беше в лошо здравословно състояние, беше назначен компромисният вариант – Найден Найденов, който беше заместник на Стойчев, познава отбора добре и волейболистите го одобряват.

 

 

За съжаление обаче, дори след изпълняването на двете му изисквания, Казийски не пожела да се върне в отбора. Остава мистерия защо.

 

 

Днес разбрахме и още нещо интересно около скандала: оттеглили са се шест от фирмите-спонсори на националния отбор. Оказва се, че и шестте фирми са привлечени не от кой да е, а от бившия треньор Радостин Стойчев. Стойчев обаче не ги е привличал, за да подкрепи отбора, а защото е имал клауза в договора си с федерацията да получава 50% от бюджета, който фирмите заделят за реклама и спонсорство в отбора. Останалите 50% пък също не отивали във федерацията, а се разпределяли за заплатите на щаба на Стойчев, както и за неговата лична заплата, която разбрахме покрай скандала, изобщо не е малка.

 

 

Разбира се, след като Стойчев е подал оставката си, Федерацията е спряла да му изплаща комисионната за привлечените спонсори. Логическите връзки оставяме на вас.

След като се позадълбочихме в случая спряхме да вярваме, че Радостин Стойчев е просто „борец за свобода“ желаещ да реформира волейбола, и изобщо, че има идеалистични подбуди. Може би ако ги имаше, нямаше да напусне отбора точно преди Олимпиадата, и нямаше да повлече със себе си очевидно близкия си приятел и най-добър играч – Казийски. 

 

 

Олимпийските игри се случват 2-3 пъти в живота на един спортист и той ги очаква с нетърпение – те са изключително важно събитие, случващо се рядко. Представете си с колко разбити сърца са волейболистите ни в момента, като отиват и знаят, че каквото и да направят, без Матей няма да стигнат много далече.

 

 

Дори Бойко Борисов се намеси в конфликта и каза, че и Стойчев, и Лазаров не са прави, и призова да заровят томахавката и да се концентрират върху Олимпиадата. В същия момент и основният спонсор, които инвестира 700хил.лв. годишно е говорил с Радостин Стойчев и президента на федерацията и ги е посъветвал да се сдобрят, иначе ще оттегли подкрепата си. Президентът Данчо Лазаров е дал съгласието си, но Радо Стойчев отказал. Резултатът е виден – отбора може да стигне до разорение.

 

 

Опълчвайки се на федерацията по Волейбол, Стойчев и Казийски се превърнаха в нещо като партизани, борещи се за правда. Оттам дойде и вълната от подкрепа за тях от феновете.  Някои дори казват, че Олимпиадата не е толкова важна, колкото промяната в БФВ и отместват фокуса от играта в залата, към административния орган. Други призовават за бойкот – никой да не ходи в залата да гледа националния ни отбор… което разбира се не вреди толкова на федерацията, колкото на самите ни волейболисти. 

След всичко казано можем да заключим, че за Радо Стойчев не са от кой знае какво значение нито волейболистите, нито Олимпидата. В момента единствената му цел е да смени управителния съвет на Федерацията, на всяка цена.

 

 

Защо е това и защо точно в този момент – обяснение не можем да дадем. Радостин Стойчев направи „разкрития“ за злоупотреби на членове на УС на БФВ, които засега не успяха да бъдат доказани. Останахме с впечатлението обаче, че Стойчев е знаел доста отдавна за въпросните злоупотреби, но ги „споделя“ чак сега – след като беше уволнен, и егото му – наранено. Дали това е просто неговият начин за отмъщение или има личен интерес, не знаем; нас ни интересува волейбола и отбора, а те в момента са в изключително лошо състояние, благодарение основно на скандалите, причинени от Стойчев.

 

 

Отиваме на най-важния форум за всеки спортист отслабени и с очакване за посредствени резултати. Волейболът беше единственият спорт, в който бяхме успешни през последните години (странно как, щом Федерацията е толкова „лоша”), а сега сме на път да го погребем… или поне някои от нас.  

Споделяне в социалните мрежи
HotArena

HotArena

Интернет таблоид за клюки, скандали и светски новини. Отразяване на жълти новини, интриги, светски партита и събития.

Facebook коментари

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-четени

Най-коментирани

Приятели

Последвайте ни и във Facebook

Не изпускайте най-новите горещи новини и скандали от света на хайлайфа във фийда си