Майки на бунт! Как се гледа дете с левче на ден?

Редакторска плесница

 

 

1 лев и 16 стотинки! Точно толкова излизат дневните надбавки за децата, които държавата заделя, за да подпомага майките. Ако „не дай си Боже” месецът има 31 дена, дневната сума става и по-малка.

 

 

Неслучайно майките от цяла България се вдигнаха на протест. Те искат увеличение на надбавките така, както се е вдигнала минималната работна заплата. Редно е детските надбавки да бъдат ¼ от минималната заплата, което означава, че трябва да са в размер на 67 лева.

 

 

Тези искания бяха изложени по време на тридневните мирни протести на майките. Те са възмутени от логиката на управляващите – 35 лева за месечни надбавки при едно дете. Ако за близнаци – 52,50 лв.! Защо? Едното близначе да не би да е половин човек?! Или се храни по-малко, има по-евтини нужди?!

 

 

Докъде стигат парите?

 

 

Скудоумието на политиците ни не спира дотук. Освен че майките взимат мизерните 35 лева, които не стигат доникъде, надбавките се бавят! Фиксираната дата е на 20-о число от месеца, но почти винаги има забавяния и парите пристигат едва края.

 

 

Унизително е българската майка да протестира за 35 лева на месец, които и без това идват със закъснение. Въпреки това, родителите са в безизходица, тъй като при тези ниски заплати детските надбавки идват в помощ малко или много.

 

 

HotArena.net направи кратка справка относно харчовете на една средностатистическа майка. Минимум 150 лева трябват за отглеждането на пеленаче, като по-голямата част от сумата отива за памперси. Тази сума не включва дрешки, обувчици и други „екстри”, които повечето майки се надяват да получат като подарък от близки.

 

 

Много повече са средствата за дете, което вече посещава детска градина, тъй като с таксата и храноденът отиват минимум на 60 лева. „Но това дете трябва да има дрешки и обувки, да бъде що-годе добре облечено”, жалва се майка от Русе и добавя, че когато тръгнат и на училище, положението става плачевно.

 

 

Сега не е моментът!!!

 

 

В отговор на протестите, социалният министър Тотю Младенов припомни, че сумата от 35 лева не се дава за издръжка, а е само надбавка. И ако тези думи не са подействали утешително на майките, ще добавим и обяснението на сдружение „Бъдещи и настоящи майки”: „Сега е криза, не е моментът за протест”.

 

 

Така е, майки, не се жалвайте, сега не е моментът. Но и не слушайте призива на правителството да раждате! Сега не е моментът!

 

 

Стела Йорданова

Споделяне в социалните мрежи
HotArena

HotArena

Интернет таблоид за клюки, скандали и светски новини. Отразяване на жълти новини, интриги, светски партита и събития.

Facebook коментари

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-четени

Най-коментирани

Приятели

Последвайте ни и във Facebook

Не изпускайте най-новите горещи новини и скандали от света на хайлайфа във фийда си